Zaštitna oprema Prevent Safety-a plasirana na tržište Katara

feb 3, 2015
Zaštitna oprema Prevent Safety-a plasirana na tržište Katara

Prevent Safety je jedna od najstarijih članica Prevent Grupacije i svojim poslovanjem značajno doprinosi uspjehu koji Grupacija u BiH kontinuriano ostvaruje. Smještena u Goraždu, ova kompanija zapošljava oko 100 uposlenika i proizvodi visokokvalitentu zaštitnu opremu. U svojim proizvodnim procesima Prevent Safety koristi najsavremenije tehnologije za proizvodnju zaštitne opreme te je partner renomiranih svjetskih kompanija.
Nedžad Pita, direktor Prevent Safety-a, u razgovoru za portal eKapija.ba kaže da su s godišnjom proizvodnjom od preko 1.5 miliona pari zaštitnih rukavica zadovoljni realizovanim poslom u 2014. godini, te da je on bio u skladu s planovima.
“Pored toga što smo ostvarili značajan rast u prodaji zaštitne opreme, otvorena su nova regionalna ali i ino tržišta. Po prvi put, zaština oprema iz Prevent Safety-a plasirana je na tržište Katara. Ovo tržište posjeduje ogroman potencijal, što smo i prepoznali, te zahvaljujući kvalitetu proizovda Prevent Safety-a ostvarili jako dobru saradnju na ovom polju. Također, naši proizvodi su jako zastupljeni u zemljama regije gdje je zabilježena značajna potražnja zaštitnih rukavica”, ističe Pita.
Dakle, zaštitne rukavice zasigurno su prepoznatljivi brend ove kompanije i odraz su dugogodišnje tradicije i kvaliteta proizvoda Prevent Safety-a. U goraždanskim pogonima proizvode se već 30 godina, a proces pripreme materijala, proizvodnje, sušenja, vulkanizacije traje oko 50 sati.
Pita napominje da su se rukavice Prevent Safety pokazale kao vrlo praktične upravo zahvaljujući neospornoj kvaliteti postave ispletene od sintetičke pređe bez šavova, a sve u cilju poboljšanja udobnosti pri nošenju. Također, ove rukavice su pogodne za rukovanje vrućim predmetima i za rad pri niskim temperaturama.
Pored zaštinih rukavica, Prevent Safety proizvodi i ostalu opremu za zaštitu na radu, proizvedenu prema visokim standardima kvaliteta. Ono što se pored rukavica najviše traži na tržištu su svakako radna odjela.
“Ovom prilikom želim izdvojiti naš proizvod koji dodatno jača konkurentnost Prevent Safety-a, a radi se o proizvodnji soft shell jakni, za koje smo zabilježili veliku potražnju u proteklim godinama”, ističe on.
Pojašnjava da je ovaj proizvod jako popularan među ljubiteljima sporta i planinarenja i podcrtava da Prevent Safety posjeduje tehnologiju i infrastrukturu za proizvodnju ove vrste jakni, te da su osvarili značajan rast prodaje u 2014. godini.
Inače, Prevent Safety veliki dio proizvoda plasira na tržišta van BiH. Izvozi u gotovo sve zemlje EU te su od nedavno prisutni i na prostoru jugozapadne Azije. Izvoze preko 30% ukupnog prometa, dok ostalih 70% prometa ostvaruju na domaćem tržištu i partneri su velikih bh. kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom.

“Prevent Safety je orijentiran prema privrednim subjektima, ali se dio proizvoda može naći i u široj prodaji kroz određene trgovačke lance s kojima radimo. Potražnja je bazirana na potrebama kompanija koje djeluju u segmentu industrije. Nažalost, pored domaće proizvodnje s visokim kvalitetom, veliki procenat ukupnog uvoza BiH odnosi se upravo na zaštitnu opremu. Usljed niže cijene, kupci se i dalje odlučuju za proizvode iz zemalja Azije”, pojašnjava Pita i dodaje da rade za velike kompanije iz oblasti industrije.
Govoreći o strategiji poslovanja za naredni period, naš sagovornik ističe da Pevent Safety prati strategiju poslovanja Prevent grupacije koja je kontinuriano opredijeljena za rast i razvoj.
“Mi smo od početka proizvodnje u BiH otvorili preko 100 radnih mjesta i danas smo vodeći proizvođač zaštitne opeme u BiH i regionu. U 2015. godini planiramo nove projekte te dodatno širenje tržišta. Strateški ciljevi se odnose na proširenje proizvodnog asortimana te ulaganja u nove tehnologije”, naglašava Pita.
Pored toga, kontinuirao rade na jačanju brenda u BiH i regiji te su u pregovorima oko plasiranja novih proizvoda na tržište regije.
Navodi da će Prevent Safety svakako nastaviti ulagati u brigu o zajednici i uposlenicima te primjenom strategije održivog razvoja osigurati dugoročnu konkurentnost i stabilnost poslovanja.
“Prevent Safety proteklih godina bilježi kontiunuiran rast. Investirali smo značajna sredstva u razvoj novih proizovda i širenje tržišta što je rezultiralo ovako dobrim rezultatima. Činjenica da je BiH, pored odličnih potencijala za razvoj industrije, i dalje manje privlačna za investitore u odnosu na zemlje regiona. To je prije svega zbog loše infratrukture i neodstatka zakonskih propisa koji bi privrednicima olakšali poslovanje.Tu su svakako i veliki nameti i birokratske procedure. Prevent Safety nastoji prevazići navedene barijere , te nam je cilj ponuditi primjer dobre prakse uspješnog poslovanja i doprinosa razvoju bh. privrede”, zaključuje direktor Prevent Safety-a.

Izvor: ekapija.ba